PREMIÉR: EÚ v súčasnej podobe fungovať nemôže, hlbšia integrácia je jediná cesta

12.09.2012 Bratislava

Bratislava 12. septembra (TASR) - Európska únia (EÚ) v súčasnej podobe fungovať nemôže, pričom potrebuje prijať opatrenia pre efektívnejšiu spoluprácu národných štátov a európskych orgánov. Myslí si to premiér Robert Fico (Smer-SD). "Prísna finančná disciplína, prísne sankcie, hlbšia integrácia, aktívna úloha Európskej centrálnej banky (ECB), toto je jediná cesta, ktorá môže v tomto okamihu pomôcť Európe," vyhlásil po dnešnom rokovaní vlády.

Prihlásil sa tak k dnešným slovám predsedu Európskej komisie (EK) José Manuela Barrosa. Ten v prejave o stave únie pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) načrtol kroky k vytvoreniu bankovej únie, ale hovoril aj o nevyhnutnosti smerovania k demokratickej federácii členských krajín. "Budeme musieť smerovať k federácii národných štátov. To je náš politický horizont," vyhlásil Barroso.

Podľa Fica má slovenská vláda v tejto situácii len dve možnosti. Jednou z nich je utápať sa dlho v teoretických diskusiách o federácii a suverenite. "Potom je druhý postoj, za ktorý som celou svojou váhou. Čelom sa postavíme výzvam, ktoré sa týkajú hlbšej integrácie európskeho priestoru," avizoval.

Zjednotenie dohľadu nad všetkými európskymi bankami v ECB považuje minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) za kľúčový posun k bankovej únii. Tento krok síce prijíma, o detailoch však ešte očakáva intenzívnu diskusiu, ktorá by mala trvať až do konca tohto roka.

"Návrh, ktorý vypracovala komisia hovorí o tom, že dohľad sa absolútne sústredí vo Frankfurte. My nemáme žiadny problém s tým, aby v krajinách, kde sa objavili problémy, kde je potrebné adresovať pomoc a kde de facto zlyhal národný dohľad, aby tam boli prevzaté kompetencie do Frankfurtu," priblížil postoj SR Kažimír. Slovenský bankový sektor je však podľa neho zdravý a preto si budeme nárokovať možnosť delegovania viacerých právomocí dohľadu z ECB späť na národného regulátora.
 

Vyberte región